Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Budapest és Belgrád között a l
  2008-11-06 19:50:00, csütörtök
 
  Budapest és Belgrád között a legszarosabb a Duna

Zsolt Melinda - zsoltm@mail.index..hu
| 2008. 11. 06., 13:30 | Frissítve: 16 perce

Meg lehet-e enni a Dunából kipecázott halat? Fertőzött-e hormonokkal a csapvíz Budapesten? Sugárzik-e a Duna Csernobil miatt? Mikor tisztul meg végre a fekáliával dúsított Duna-víztől a főváros? Javul-e a Duna vizének minősége? Tizennégy ország tudósai kilencvenöt helyről vettek vízmintát a Duna teljes hosszán, és tíz hónapig elemeztek, hogy válaszolhassanak a kérdésekre.


Javul a Duna-víz minősége, derült ki a Duna Vízminőségi Expedíció vizsgálatából. A kutatásban elemezték a 2007 szeptemberében és októberében a Dunából és számos mellékfolyójából vett vízmintákat, hogy kiderüljön, milyen élőlények élnek a Dunában, és hogy érzik magukat, magyarázta Steindl Zsuzsa, a környezetvédelmi minisztérium szakértője.

Az EU vízminőség-védelmi politikája arra koncentrál, mennyire változtatjuk meg az életmódunkkal, beavatkozásainkkal a természetes közeget, az élőlények közösségét. Emellett azt is vizsgálták, milyen klasszikus szennyezőanyagok vannak a vízben, például mekkora az elalgásodást okozó nitrogén és foszfor koncentrációja (utóbbi főként a mosószerekkel kerül a vízbe). Egyes helyeken, így Budapesten, Belgrádban és Bukarest közelében az elszaporodott algák festik a vizet zöldre, az oxigénhiányos víz pedig halpusztuláshoz vezethet.

Szennyvízben vezetünk
Az algásodás oka egyértelmű. Budapesten például a szennyvíz fele tisztítatlanul ömlik a folyóba, és két évet még legalább várnunk kell arra, hogy a helyzet megváltozzon. Csak 2010-re épül meg a Csepel-sziget északi részén a központi szennyvíztisztító, ami a tervek szerint teljesen megtisztítja a fővárosi szennyvizet. A mért értékek egyébként lényegesen rosszabbak, mint például Bécsnél, északra tőlünk gyakorlatilag minden nagyvárosnál megoldott már a szennyvíz teljes egészének megtisztítása.


A kutatás alapján készült tanulmány azt írja, hogy a mikrobiológiai vizsgálatok az emberi és állati ürülékre koncentráltak, hiszen az ebben lévő baktériumokból, vírusokból és parazitákból rendkívül sok található a folyóban. A legszennyezettebb szakaszok közé sorolták a ráckeve-soroksári, illetve a mosoni Duna-ágakat, külön kiemelték a főág Budapest és Belgrád közötti szakaszát.

A szerves szennyezettséget a makroszkopikus gerinctelenek vizsgálatával mérték, ebből kiderült, hogy a Sió az egyik legszennyezettebb mellékág, itt nem élnek férgek, kagylók, csigák. A vízinövények jelenléte ennél sokkal jobb eredményt mutatott, a legtöbb fajt a Dráva, a Tisza és a Száva összefolyásánál figyelték meg, összesen 32-t. Egy veszélyeztetett húsevő növény (Utricularia vulgaris) a Duna magyarországi szakasza után megjelent Szlovákiában is.

Közönséges rence (Utricularia vulgaris)
Kék is lehet a Duna vize
A kutatás szerint egyébként a Duna vize kéknek is tűnhet, ez a fényviszonyoktól, a helytől és a napszaktól függ, gyakoribb azonban, hogy zöldnek vagy barnának látszik, de leginkább a kettő keverékének, ez az alsóbb vízrétegektől függ.

Miért volt fontos az expedíció
Októberben lezárult a Duna Vízminőségi Expedíció kutatási szakasza. A vizsgálathoz a mintákat 2007 augusztusában és szeptemberben vették, és tíz hónapig tartott kielemzésük. A kutatócsoport tíz országon hajózott át, összesen 2375 kilométert tettek meg, 95 helyről vettek mintát.

A Duna és vízgyűjtő területeinek környékén 81 millió ember él.

Az expedícióhoz több országból csatlakoztak szakemberek, a kutatás költségeit nem EU-s pénzből, hanem 14 ország hozzájárulásából fedezték. Magyarország több mint hatvanmillió forinttal járult hozzá a program megvalósításához, ez azonban nem kizárólag pénzt jelent, hanem eszközöket is a mintavételhez, illetve megfelelő hátteret a kielemzéshez.

A kutatás összességében megállapította, hogy a víz összetétele javult a legutóbbi, 2001-es hasonló vizsgálat óta, a Duna szennyezettsége csökkent, ez alól kivételt jelentenek a nagyobb városok tisztítatlan szennyvize által okozott káros hatások. A mostani kutatás eredményeinek ugyanakkor csak egy részét lehet összehasonlítani a korábbi adatokkal, mert a vizsgálat paraméterei jelentősen változtak.

A kutatás egyik fontos célja, hogy előkészíti azt az uniós célkitűzést, az EU Víz Keretirányelvét, hogy 2015-re jó állapotba hozzák a felszíni és felszín alatti vizeket. Ez a Dunn olyan ökológiai állapotot jelent, hogy a folyó teljes hosszán olyan és annyi élőlény éljen, mintha nem érné emberi terhelés. A jó kémiai állapot meghatározása ennél kicsit bonyolultabb: megneveztek 33 anyagcsoportot, amelyek veszélyesek a vízi élőlényekre, és ezen keresztül az emberi egészségre, a határértékeket pedig a közelmúltban egy EU-s határozat szentesítette.

A mostani, JDS2 [1] nevű vizsgálat éppen ebből a szempontból volt úttörő, a két hónapos kutatás alatt majdnem a teljes, 33 tételből álló listát végigmérték. Érdekesség, és a vízminőség-vizsgálatok kezdeti stádiumát jelzi, hogy egyes anyagcsoportok mérése még komoly analitikai problémát okoz, a szakemberek még dolgoznak a módszerek a fejlesztésén. Voltak amúgy olyan eljárások is, amelyeket a mintavételkor teszteltek először a tudósok.

Magyarország előtt még komoly feladatok állnak, az EU-csatlakozással az ország vállalta, hogy 2015-ig megoldja minden nagyobb település szennyvizének megfelelő tisztítását. Ennek része a Csepel-sziget északi részére tervezett szennyvíztisztító is, ami a fővárosi helyzetet hivatott orvosolni. A megépülés határideje 2010.

Az irányelvnek való megfelelés most aktuális feladata, hogy Magyarország 2009 végéig vízgyűjtő-gazdálkodási tervet készítsen, a terv első változata decembertől a nyilvánosság számára is elérhető lesz. Ennek éppen az a célja, hogy tisztában legyünk a hiányosságokkal, felmérjük, honnan jön a terhelés, illetve hogy a megvalósításig milyen lépéseket kell tenni, ezek mennyibe kerülnek, és milyen határidővel tudjuk vállalni.
Vizsgálták azt is, ami egyébként egy teljesen új területe a vízminőség-vizsgálatnak, hogy milyen különleges vegyi anyagok vannak a vízben. Egy 33 anyagcsoportot tartalmazó lista alapján dolgoztak, ezen szerepelnek növényvédő szerek, ipari anyagok, levegőből kiülepedett anyagok (ilyen például a tűzoltók által használt oltóanyag maradványa). Kiderült, hogy többféle gyomirtóból is Budapesten mérték a legmagasabb szintet. Összességében azonban a Duna vizének kémiai állapotát jónak ítélték.

Hormonok az ivóvízben
Kérdezősködtünk arról is, hogy vizsgálták-e egyes kábítószernyomok előfordulását, kiderült azonban, hogy a vízminőség-vizsgálatok erre a területre nem terjednek ki, például a vizelettel a folyóba kerülő kokain mennyiségét csak tudományos céllal mérik. Azt azonban megtudtuk, hogy az emberi vagy állati szervezetekből ürülhetnek olyan anyagok a folyóba, amelyek ellenállnak még a tisztításnak is, és bár rendkívül kis mennyiségben, de visszajuthatnak az ivóvízbe.

Mielőtt valaki ennél a pontnál eltolja magától csapvízzel teli poharát, elmondjuk, hogy Magyarországon az ivóvíz 96 százaléka felszín alatti vizekből származik. Az állatok azonban nem feltétlenül vannak biztonságban. Például a hormontartalmú gyógyszerekből a hormonok visszakerülhetnek a folyóba, és hatással lehetnek az élőlényekre, rajtuk keresztül pedig akár az emberre is. A halaknál a hormonok nemi változást okozhatnak.

A kutatásnak egyébként célja az is, hogy vizsgálatokat folytassanak a halak szöveteiben, mérték pl. a higanyszintet. Higanyból csak két, Budapest alatti területen találtak a megengedett mértéknél többet. Meglepő eredménynek számít, így szintén újabb kutatási terület, hogy nem őshonos halfajták jelentek meg a Dunában, a tudósok szerint a jelenség összefügghet a klímaváltozással.

Arra a kérdésre, hogy el lehet-e fogyasztani a Dunából származó halat, a kutatás szerint a válasz egyértelmű: igen. Megjegyzik ugyanakkor, hogy néhány területen ellenőrizni kell a higanyszintet. A folyó harmada összességében jó biológiai állapotban van.

Csernobil még érezhető
A mintákban még mindig mérhető volt az a radioaktivitás, ami az 1986-ban történt csernobili robbanás okozott, bár határozott csökkenést állapítottak meg az 1988-ban mért értékekhez képest. A koncentráció csak azokon a helyeken nagy, ahol fertőzött talaj szennyezi folyamatosan a vizet, ilyen például az Inn vagy a Velika Morava.

Bár a vizsgálat területét ez nem érintette, a kutatók felfigyeltek arra, különösen az ártereken, hogy nagy mennyiségű törmelék hulladék, műanyag palack és szemét kerül a Duna vizébe. Az eredmények közlésekor erre külön felhívták a figyelmet.

A cikkben hivatkozott linkek:
[1] http://www.icpdr.org/jds/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: klímaváltozással, válaszolhassanak, hozzájárulásából, fényviszonyoktól, kábítószernyomok, összehasonlítani, mellékfolyójából, szennyezőanyagok, környezetvédelmi, megvalósításához, szennyezettséget, összefolyásánál, veszélyeztetett, halpusztuláshoz, keretirányelvét, kérdezősködtünk, hiányosságokkal, szennyezettsége, visszajuthatnak, megvalósításig, koncentrációja, anyagcsoportot, határértékeket, mikrobiológiai, szeptemberében, hormontartalmú, gyógyszerekből, csatlakozással, makroszkopikus, anyagcsoportok, radioaktivitás, baktériumokból, magyarországon, megállapította, szervezetekből, tisztítatlanul, csapvíz Budapesten, fekáliával dúsított, kutatásban elemezték, 2007 szeptemberében, környezetvédelmi minisztérium, természetes közeget, élőlények közösségét, elalgásodást okozó, mosószerekkel kerül, elszaporodott algák, vizet zöldre, szennyvíz fele, helyzet megváltozzon, központi szennyvíztisztító, tervek szerint, fővárosi szennyvizet, Zsolt Melinda, Duna Csernobil, Duna Vízminőségi Expedíció, Steindl Zsuzsa, Velika Morava,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Akarat  Erdőn  Az igazi szeretetért rendszeri...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Mindig jusson idő nevetni  Png fotel  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Szabolcska Mihály – Ákác...  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fehér virág  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Png csokor  A boldog családok mind hasonló...  Akarat  Nagyi telefonál  Julian Brass gondolata  Varga János Veniam - Fontos sz...  Gonosz démon-álarc  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Éretlen vers  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Png fotel  Png férfi  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Akarat  Kellemes délutánt kívánok  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Png nő  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Fekete István - Akác  Csak a fogyatkozás látható  Jó éjszakát  Minden harmadik...  A másik dolog,  Kellemes délutánt kívánok  Egy hatékony szolga  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Szép napot kívánok  Rátalálsz  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Akarat  Nem méltó hozzád  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Png csokor  Reménység és erő Krisztustól e...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Akarat  Nevem  Paul David Tripp Április 20  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Esti kép  Akarat  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Akarat  Jó éjszakát  Png lepke  Png csokor 
Bejegyzés Címkék
csapvíz Budapesten, fekáliával dúsított, kutatásban elemezték, 2007 szeptemberében, környezetvédelmi minisztérium, természetes közeget, élőlények közösségét, elalgásodást okozó, mosószerekkel kerül, elszaporodott algák, vizet zöldre, szennyvíz fele, helyzet megváltozzon, központi szennyvíztisztító, tervek szerint, fővárosi szennyvizet, mért értékek, szennyvíz teljes, kutatás alapján, mikrobiológiai vizsgálatok, ebben lévő, legszennyezettebb szakaszok, mosoni Duna-ágakat, főág Budapest, szerves szennyezettséget, makroszkopikus gerinctelenek, egyik legszennyezettebb, vízinövények jelenléte, legtöbb fajt, veszélyeztetett húsevő, kutatás szerint, napszaktól függ, kettő keverékének, alsóbb vízrétegektől, mintákat 2007, expedícióhoz több, kutatás költségeit, program megvalósításához, kutatás összességében, nagyobb városok, mostani kutatás, részét lehet, korábbi adatokkal, vizsgálat paraméterei, kutatás egyik, uniós célkitűzést, folyó teljes, vízi élőlényekre, emberi egészségre, határértékeket pedig, szempontból volt, mintavételkor teszteltek, ország vállalta, fővárosi helyzetet, megépülés határideje, irányelvnek való, terv első, nyilvánosság számára, megvalósításig milyen, tűzoltók által, legmagasabb szintet, folyóba kerülő, emberi vagy, pontnál eltolja, állatok azonban, hormontartalmú gyógyszerekből, hormonok visszakerülhetnek, hormonok nemi, kutatásnak egyébként, halak szöveteiben, megengedett mértéknél, tudósok szerint, jelenség összefügghet, válasz egyértelmű, folyó harmada, 1986-ban történt, 1988-ban mért, koncentráció csak, helyeken nagy, vizsgálat területét, kutatók felfigyeltek, eredmények közlésekor, cikkben hivatkozott, klímaváltozással, válaszolhassanak, hozzájárulásából, fényviszonyoktól, kábítószernyomok, összehasonlítani, mellékfolyójából, szennyezőanyagok, környezetvédelmi, megvalósításához, szennyezettséget, összefolyásánál, veszélyeztetett, halpusztuláshoz, keretirányelvét, kérdezősködtünk, hiányosságokkal, szennyezettsége, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2637
  • e Hét: 16867
  • e Hónap: 27978
  • e Év: 181474
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.